REHABILITERING

HR Optimal Suzanne Skoglöf rehabilitering

Att tänka på vid rehabilitering och arbetsanpassning

Många tycker, med all rätt, att det kan vara lite snårigt att reda ut Försäkringskassans regelverk när det kommer till långtidssjukskrivningar och rehabilitering av dessa. Lika snårigt kan det vara att koppla ihop det med de krav som Arbetsmiljöverket ställer på arbetsgivaren utifrån Arbetsmiljölagen och föreskriften Arbetsanpassning (AFS 2020:5). I denna föreskrift förstärks kraven på att arbetsgivaren ska anpassa arbetsplatsen utifrån hur behoven ser ut. Kravet på anpassning gäller inte endast när en medarbetare är sjukskriven utan även i förebyggande syfte för att undvika att medarbetare blir sjukskrivna. Det kan t.ex. handla om arbetsuppgifter och arbetsfördelning, hur arbetet är organiserat, arbetstider, ergonomi o.s.v.

Det är därför viktigt att man arbetar på ett strukturerat sätt så att medarbetaren får en god rehabilitering och en bra arbetsanpassning för att bli frisk och komma tillbaka till arbetet. Om detta inte är möjligt p.g.a. nedsatt/förändrad arbetsförmåga kan det bli aktuellt med en uppsägning och då är det väldigt viktigt att den sker på ett lagligt korrekt sätt men inte minst att den hanteras med empati och med medarbetarens bästa i fokus.

Behöver du hjälp av någon som har arbetet med detta i mer än 25 år så tveka inte att kontakta mig då jag kan berätta mer om hur man hanterar och sköter rehabiliteringen och arbetsanpassningen vid en långtidssjukskrivning på ett empatiskt och regelmässigt korrekt sätt.

Hjälp med HR-frågor?

Välj om du besöker HR Optimal som företag eller privatperson:

HR-Optimal logotype för organisationer och företag

Den stora organisationens HR-resurs. Det mindre företagets HR-avdelning.

HR-Optimal. Din HR partner privatpersoner

HR-rådgivning för dig som privatperson om din nuvarande eller blivande anställning.